Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.11.2007 12:36 - Що е то КАЛАНЕТИКА и има ли почва у нас!!!
Автор: kalanetika Категория: Спорт   
Прочетен: 3048 Коментари: 1 Гласове:
0



Каланетика - подходящо съчетание от упражнения за всеки

Първи стъпки към повече сила и гъвкавост за нашето тяло


Каланетиката е съчетание от упражнения за развиване на сила и гъвкавост, активизиращи най-големите мускулни групи чрез фини и прецизни пружиниращи движения. Те се извършват много бавно, с “тройно забавено темпо”. Тези движения предизвикват съкращения на най-дълбоко разположените мускулни групи.

image image

Кой създава каланетиката?

Калан Пинкини е родена и отрасла в Савана, щата Джорджия. Дванадесет години изучава класически балет и други танци. Предприема единадесетгодишна околосветска одисея с раница на гърба, но трудностите при пътуването, съчетани с вроденото и изкривяване на гръбначния стълб (Калан има сколиоза), довеждат до физически срив. Решена да възстанови своето тяло, след като се завръща в САЩ, Калан изпробва различни видове гимнастика, но изпълнява упражненията с огромни усилия, а болките в гърба не намаляват. Тогава започва да опитва други техники, включващи движения от класическия балет и забелязва че при тяхното изпълнение с малка амплитуда и бавно темпо болките в гърба намаляват. Така Калан Пинкин създава уникалната система от упражнения позната ни като каланетика.

През 1984г. излиза книгата и “Каланетиката”, която предизвиква истински бум и в продължение на дванадесет месеца не слиза от първите места  в американските класации на най-търсените заглавия. От тогава всяка книга на Калан се превръща в сензация- “Каланетика за вашия гръб”, “Бърза каланетика за коремните мускули”, “Каланетика сутрин и вечер” и др.

Как да приемаме каланетиката?

Мислете за каланетиката като за медитация в движение. Задействат се големите мускулни групи чрез движения, фини и деликатни като пулсации, избягва се всякакъв натиск, няма специални изисквания за дишането- то е естествено и ритмично, без да се задържа дъха.
Разхлабването на мускулите е едно от основните неща в Каланетиката, така се активират по-дълбоко разположените мускулни пластове, премахва се натиска върху натиска на долната част на гърба и се избягват травми.

За кого е каланетиката?

Практически за всички. Без значение от възраста и пола, тя приляга и може да даде много на практикуващите я. В Каланетиката се натоварва минимално кръста и гръбначния стълб. Като изпъвате гръбначния стълб и тренирате подържащите го мускули, натиска върху гърба се смекчава, а разтягането на гръбнака подобрява стойката. Когато мускулите на шията и в областта на лопатките са разхлабени, ще ви бъде по-лесно да изтегляте назад раменете си и да стоите по-изправени. С други думи Каланетиката ще направи фигурата ви по-стегната и стройна, а стойката ви по-добра.



Тагове:   каланетика,   НАС,


Гласувай:
0



1. анонимен - каланетика
24.11.2008 16:11
скоро и аз започнах да се занимавам с каланетика...надявам се да има добър резултат за тялото...имам предвид изчистване на мазнините и стягане на мускулите
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kalanetika
Категория: Спорт
Прочетен: 19705
Постинги: 4
Коментари: 5
Гласове: 43
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031